
Батат ("Солодка картопля") – смачний і корисний коренеплід, що вважається родичем звичної нам картоплі. Цей тропічний овоч відрізняється великим вмістом крохмалю і приємним солодкуватим присмаком. Родом ця рослина з Колумбії та Перу.
Цей коренеплід – джерело антиоксидантів, вітамінів А, С, D і К, мінералів і рослинної клітковини. У ньому повністю відсутні жири та холестерин, проте в складі батата великий вміст:
- пантотенової кислоти;
- піридоксину;
- ніацину;
- рибофлавіну;
- фолати;
- заліза;
- кальцію;
- магнію;
- марганцю;
- калію.
Зовнішній вигляд.
Бульби солодкої картоплі можна впізнати за подовженою циліндричною формою, загостреною на кінчиках. Вага одного коренеплоду може варіювати від 0,200 до 3 кілограмів. Шкірка гладка, тонка. Колір залежить від сорту. Може бути червоним, фіолетовим, коричневим або білим. М'якоть також може бути різною – кремово-рожевою, яскраво-помаранчевою або червоно-фіолетовогю.
Смакові характеристики.
Смак соковитої м'якоті батата може бути трохи різними в залежності від країни та умов, в яких зростав цей овоч. Але в будь-якому випадку він нагадує мікс морквини, гарбуза і солодкої картоплі.
Як їсти батат.
Цей тропічний овоч можна їсти сирим, очистивши від шкірки за допомогою ножа або овочечистки. З батата готують салати, супи, пюре, і навіть чіпси.
Як вибрати.
При покупці солодкої картоплі, візуально оцінить його стан. Хороші, придатні до вживання бульби – сухі, важкі та тверді, без наростів, цяток і пошкоджень.