
Загальна інформація про лохину
Зовнішній вигляд. Ягоди мають правильну кулясту форму. Колір – темно-синій, з матово-блакитним нальотом. Розмір плоду лохини – до 1,2 см в діаметрі, вага – до 8 грамів.
Смакові характеристики. Смак ягоди досить нейтральний, з легкою освіжаючою кислинкою. Сорт лохини Блюголд трохи солодший за звичайну. В цілому, ягідки дуже ніжні та соковиті.
Ягоди перед вживанням слід ретельно промити. У їжу вживаються як свіжі плоди, так і після термічної обробки. З лохини готують компоти, желе, муси, варення.
Хороші ягоди лохини повинні бути пружними, міцними, але не занадто жорсткими. Колір – насичений, темний, без червоного відтінку.
Ці невеликі ягоди містять такі речовини:
- органічні кислоти;
- каротин;
- вітаміни С і групи В;
- залізо;
- дубильні та пектинові речовини;
- фосфор;
- кальцій;
- клітковина.
Лохина володіє такими оздоровчими якостями:
- зміцнює імунну систему;
- знижує рівень холестерину і цукру;
- є прекрасним профілактичним засобом проти атеросклерозу;
- ефективно бореться з ознаками гіпертонії;
- нормалізує обмін речовин;
- відновлює роботу серце, тому корисна при серцево-судинних захворюваннях;
- налагоджує роботу органів травлення;
- уповільнює процеси старіння.
Як зберігати лохину
Ягоди лохини відрізняються тривалим терміном зберігання. При мінусовій температурі вони можуть зберігатися до півроку, не втрачаючи своїх корисних якостей. У холодильнику – кілька днів.